Zašto trebamo IBZ

Zašto trebamo predmet „Istraživanja u biomedicini i zdravstvu“

Predmet „Istraživanja u biomedicini i zdravstvu“ (IBZ) združuje tri dosadašnja predmeta: „Medicinska statistika“, „Medicinska informatika“ i „Uvod u znanstveni rad u medicini“.
 
Novi program Medicinskog fakulteta u Splitu koji je uveden 2010., u predmetu IBZ te je predmete objdeinio jer se oni bitno prožimaju, i uveo nove elemente koje je donijela suvremena medicina. Ti novi elementi su izravno podučavanje traženja, prepoznavanja i kritičkog čitanja znanstvenih članaka, osposobljavanje u primjeni „medicine zasnovane na dokazima“ i upoznavanje s osnovama promicanja vrsnoće zdravstvene skrbi.
Sustav dokazivanja u medicini, vrijednost njezinih argumenata i kvantitativno razumijevanje i usvajanje znanja i vještina nemoguće je bez razumijevanja i osnovne uporabe statističih i informatičkih vještina. Statistički argument i procjena, kao i uporaba informatike, nerazdvojan su dio postavljanja, provedbe i razumijevanja medicinskih ispitivanja – iz kojih proistječe znanje koje treba i studentu medicine i prakticirajućem liječniku.
Medicinsko znanje, združeno u naputke za kliničku praksu, danas se nalazi, rabi i procjenjuje na osnovi tzv. sustavnih pregleda i metaanaliza. Takve publikacije procjenjuju sve dosadašnje istraživačke informacije o nekom medicinskom pitanju, združuju ih po definiranoj metodologiji i daju u obliku jasnog i objektivnog odgovora o djelotvornosti neke intervencije ili postupka. Sustavni su pregledi danas liječniku najbolji vodič za kliničku praksu, te zamjenjuju slijepo slušanje vlastitog „iskustva“, autoriteta nadređenih,  ili udžbenika koji su općeniti i uglavnom zastarjeli. Sustavni pregledi kao naputci za kliničku praksu temelj su nove medicinske paradigme, koju nazivamo „medicina zasnovana na dokazima“. IBZ, svim oblicima znanja koje nudi i traži, studenta medicine osposobljava za rad po načelima medicine zasnovane na dokazima. Medicina je znanost, u svakom svojemu detalju, i ne može ju se razumjeti, naučiti i raditi bez znanosti i bez tehnologije medicine zasnovane na dokazima.
Sve je to sažeto u preporuci europske medicinske zajednice koja je u Republici Hrvatskoj pretočena u članak 27. Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija RH, koji svakom programu medicinskih fakulteta postavlja četiri zahtjeva,od kojih onaj prvi glasi:
  • Odgovarajuće poznavanje znanosti na kojima se temelji medicina i dobro razumijevanje znanstvenih metoda, uključujući i načela bioloških funkcija i ocjenjivanja znanstveno utvrđenih činjenica i analize podataka.
Predmet „Istraživanja u biomedicini i zdravstvu“ u punoj mjeri ispunjava tu zakonsku obvezu i omogućuje studentima medicine u Splitu ista znanja kao i u najboljim edukacijskim središtima Europe i SAD.
 
Ispiši stranicu